Zeleninová polievka s pošírovaným vajcom

Ingrediencie:

1 porcia vajec / 1 porcia zeleniny (červená kapusta, pór, mrkva, karfiol) / 1 pl octu (octovej esencie) / 350 ml zeleninového vývaru / soľ / čierne korenie / 1 pl čerstvej pažítky

 

Postup:

  1. Do hrnca dáme 1 l vody s octom a zohrejeme na 70 stupňov, voda by mala len perliť, nie vrieť. Vajíčko rozbijeme a vložíme s naberačkou do vody. Keď bielko tuhne lyžicou zatlačíme žĺtok do bielka tak aby ho nebolo vidieť.  Po 5. minútach pošírovania vajíčko vyberieme lyžicou (naberačkou) s dierkami a odložíme bokom.
  2. Zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Varíme v zeleninovom vývare, okoreníme  čiernym mletým korením a soľou. Vajce pridáme a necháme 2 minúty vo vývare stáť (nie variť).
  3. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou pažítkou.

 

Tip: Polievku môžeme pripraviť aj z iných druhov zeleniny ako napr. kel, tekvica, paštrnák či brokolica.

 

Pošírovanie je jednou zo známych a obľúbených kuchárskych techník, ktorú si bohužiaľ ľudia často mýlia s obyčajným varením vo vode. Ide avšak o varenie v ochutenej tekutine pod bodom varu. (70-90 stupňov).

Kurzy

Vyberte si z našej ponuky