Z kuchárskej praxe - Tepelná úprava bez tuku

Pre väčšinu účastníkov programu Metabolic Balance® je poznatok, že chutné jedlo možno uvariť bez tuku, olejov, smotany, hotových omáčok, koreninových zmesí a múky, celkom nová vec. Budete však milo prekvapení, ako skvele chutia jedlá (ktorých recepty na varenie sú aj na tejto stránke) úplne bez „é-čok“ (aditív), látok podporujúcich apetít, zvýrazňovačov chuti a farbív.

 

Tepelná úprava v panvici

Panvice s nepriľnavou vrstvou majú veľkú výhodu v tom, že pri tepelnej úprave bez tuku sa v nich nič neprilepí, pokiaľ do nej dáte trošku vody. Alebo použite bežný papier na pečenie. Hárok papiera vložte na dno panvice, postriekajte ho vodou a položte naň surovinu, ktorú treba tepelne upraviť. Táto metóda prípravy jedla bez tuku funguje tak s mäsom a zeleninou, ako aj s volským okom. Pri príprave volského oka treba sporák hneď vypnúť, keď vajce skĺzne do panvice, lebo sa dopečie na zvyškovom teple. Iný spôsob tepelnej úpravy v panvici bez tuku spočíva v použití kovovej panvice s pokrievkou, v ktorej sa mäso, ryba, hydina, tofu a zelenina pomaly dusí vo vlastnej šťave alebo pečie.

 

V kuchynskej reči je blanšírovanie proces tepelnej úpravy, pri ktorej sa zelenina len na krátko vloží do klokotajúcej osolenej vriacej vody, a po niekoľkých minútach sa ešte chrumkavá vyberie.

 

Tepelná úprava v rímskom hrnci

Rímsky hrniec je neglazovaný hrniec z pálenej hliny, ktorý pred použitím treba nechať istý čas celý namočený vo vode. Drsná hlina nasiakne vodou, ktorá sa pri tepelnej úprave vyparuje, takže jedlo zostane šťavnaté. Pripravovanú surovinu (mäso, zeleninu) dajte do rímskeho hrnca bez tuku. Zatvorený rímsky hrniec vložte do studenej rúry a až potom ju zapnite. Keby ste počas pečenia potrebovali do hrnca doliať vodu, tak výhradne teplú. Po vybratí z rúry nesmiete rímsky hrniec položiť na studenú plochu. Najlepšie je postaviť ho na bavlnenú utierku, aby v dôsledku zmeny teploty nepraskol alebo sa nepoškodil.

 

Ďalší spôsob tepelnej úpravy bez tuku je použitie vrecka (fólie) na pečenie. Po naplnení ho položte na studený plech a vložte do predhriatej rúry.

 

Želám veľa chutných a zdravých pokrmov a veľa úspechov s Metabolic Balance