Dip s výhonkami a so žeruchou

Výhonky a klíčky si vypestujete aj doma. Stačí, keď napríklad fazuľu mungo dáte do zaváraninového pohára, zalejete ju vodou a cez noc necháte stáť. Nasledujúci deň dáte napučané bôby do cedidla a opláchnete ich pod tečúcou studenou vodou. Mokré ich nasypete späť do zaváraninového pohára a zakryjete ho priepustnou textíliou, napríklad záclonovinou, ktorú upevníte gumičkou. Pohár postavíte na teplé (20 °C), svetlé, ale nie slnečné miesto. Dvakrát denne fazuľu prepláchnete, kým nevyrastú malé klíčky – trvá to 2 až 6 dní. Čerstvé výhonky sú skvelé v šalátoch alebo sú tiež výbornou prílohou k zelenine pripravovanej vo woku.

 

Na 1 porciu:

1 porcia zeleniny (výhonky z alfalfy (lucerny) alebo reďkvi, žerucha)

½ strúčika cesnaku

jablčný bioocot

mleté horčičné semienka

soľ

čerstvo pomleté čierne

korenie

 

Postup:

1. Výhonky a žeruchu umyjeme, nadrobno posekáme a dáme do misy. Cesnak ošúpeme a prelisujeme do misy k výhonkom a žeruche.

2. V miske zmiešame trošku vody s octom, mletými horčičnými semienkami, soľou a čiernym korením. Nalejeme na zmes výhonkov a žeruchy a premiešame. Rada Tento delikátny dip sa hodí najmä k artičokám. Čerstvé artičoky umyte, stopku odstráňte a konce listov odstrihnite kuchynskými nožnicami. Do hrnca s osolenou vodou pridajte strek octu a artičoky v ňom prikryté nechajte variť 25 až 35 minút, kým sa listy nedajú ľahko vytrhnúť. Artičoky sa potom jedia tak, že z nich list odtrhnete

a namočíte si ho dipu.