Avokádovo mangové čatní so syrom v bylinkovom župane a predjedlo (polievka)

Kokosová krémová polievka so šampiňónmi

Ingrediencie pre porciu:

citrónová tráva, čerstvý zázvor, vetvička čerstvého koriandra, čili, 2ks šampiňónov, 1/4 zeleninového vývaru, 1/8 kokosového mlieka, 1PL curry, soľ podľa potreby

Postup:

  • Očistíme citrónovú trávu a trošku preklepeme, zázvor očistíme a nakrájame na jemno alebo nastrúhame, koriander umyjeme osušíme a nakrájame na hrubšie, čili očistíme a podľa potreby nakrojíme a vyčistíme (ak chceme jemnejšiu chuť nečistíme len mierne nakrojíme), šampiňóny očistíme a nakrájame
  • Zeleninový vývar s citrónovou trávou, koriandrom a zázvorom privedieme do varu a necháme zredukovať.
  • Do polievky pridáme kokosové mlieko a čili. Dokoreníme s curry a soľou a na miernej teplote necháme dôjsť až dosiahneme jemnú konzistenciu. Čili vyberieme a polievku premixujeme do hladkej masy. Na záver pridáme šampiňóny.
  • Na záver možno dozdobiť čerstvým koriandrom

 

Avokadovo mangové čatní so syrom v bylinkovom župane

 Ingrediencie pre porciu:

zväzok kučeravého petržlenu a/ alebo pažítky, porcia čerstvého syra (cca 100-150g / ovčí syr alebo feta), porcia zrelého manga (cca 160g), porcia zeleniny (červená cibuľa, zrelé avokádo), čerstvý zázvor, zopár lístkov čerstvej mäty, 1 PL biele balzamico (vinný ocot)

Postup:

  • Petržlenovú vňať a pažítku omyjeme osušíme a nasekáme najemno. Syr nakrájame na kocky a obalíme v bylinkách.
  • Pre čatní očistíme zrelé mango, oddelíme od kôstky, nakrájame na malé kocky, taktiež cibuľu, zázvor a mätu očistíme nakrájame najemno.
  • Mango, cibuľu, zázvor, mätu a ocot v troške vody priviesť do varu a stíšiť a  variť až do kašovitej konzistencie (môže trvať aj hodinu, podľa zrelosti manga, možno si pomôcť mixérom)
  • Avokádo očistíme, zbavíme kôstky a dužinu nakrájame na malé kocky. Vmiešame do čatní jemnej masy, avšak ďalej nevaríme. Čatní servírujeme na tanier vedľa syrových kociek v bylinkovom župane.

 

Tip: ako alternatíva miesto manga, samozrejme podľa sezóny, sú vhodné aj marhule, broskyne či nektárinky. Miesto avokáda možno použiť tekvicu, ktorú však treba variť spolu s ovocím.

 

Vedeli ste že?

Avokádo je vhodné použiť pre zníženie glykemickej záťaže, hlavne ak je toto jedlo určené na večeru.