Individuálne diétne plány pre diabetikov, miesto špeciálnych potravín

Po celé roky, sú špeciálne potraviny pre diabetikov na trhu, pretože "cukrovkári" by mali podľa obľúbeného názoru v ich strave glukózu výrazne obmedziť alebo nahradiť fruktózou....?


Ako nedávne štúdie dokázali, vyzerá, že je tento názor zastaralý. Každý, kto sa správne stravuje, nepotrebuje žiadnu špeciálnu pomoc potravinárskeho priemyslu. U diabetes mellitus, telo buď neprodukuje žiadny inzulín (Typ 1) alebo ho produkuje príliš veľa, pretože bunky sú rezistentné voči pôsobeniu inzulínu a už nie sú schopné cukor absorbovať (typ 2). U oboch typov cukrovky sa cukor z potravy nedostáva do buniek, a preto nie je k dispozícií ako rezerva alebo na výrobu energie. Cukor sa dostáva do krvného riečišťa, na základe čoho stúpa glykémia a nakoniec sa nevyužitý vylučuje močom.


Preto sa diabetikom cukor prísne zakazuje. Bohužiaľ, zámena glukózy za ovocný cukor (fruktóza) situáciu diabetikov zhoršuje, pretože ovocný cukor sa oveľa jednoduchšie, a to aj bez inzulínu, môže dostať do bunky a vedie ku zvýšenej obezite!


Medzitým výskumníci taktiež vedia, že diabetes môže byť spojený s poruchami v metabolizmu tukov a bielkovín, čo je dôvod, prečo INDIVIDUÁLNA VÝŽIVA pre ľudí s cukrovkou zohráva čoraz významnejšiu úlohu. Popri bežných hodnotách cukru v krvi sa optimalizuje hladina krvných lipidov, normalizuje sa krvný tlak a aj telesná hmotnosť. Taktiež pre diabetikov je veľmi dôležité: obmedziť konzum alkoholu na minimum.