„Jemne“ horká čokoláda,chráni srdce. Bude čokoláda na predpis?

Krásna predstava, keby tak mohla byť skutočnosťou. Čokoláda ako prevencia proti infarktu myokardu hradená zdravotnou poisťovňou! 

Tak ďaleko to ešte žiaľ nie je, aj keď aktuálna štúdia austrálskych vedcov potvrdzuje, že človeku so zvýšeným krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu, denný konzum horkej čokolády môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Z dát pacientov s metabolickým syndrómom z roku 2013 vypočítali vedci z Down Under, ako by vplýval denný konzum tmavej čokolády s minimálnym 70% podielom kakaa: 
U 10000 osôb za obdobie desať rokov bolo možné zabrániť  85 srdcovým infarktom alebo porážkam, z ktorých by 15 končilo smrťou.
Ochranný účinok horkej čokolády možno pripísať hojnému zastúpeniu flavonoidov v kakau. Pôsobia antioxidačne, čo znamená, že vďaka nim sú vychytané voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky. Už aj iné štúdie ukázali, že konzumácia horkej čokolády napomáha k zníženiu krvného tlaku.
Hoci čokoláda má vysoký obsah tuku, majú ľudia, ktorí konzumujú horkú  čokoládu s obsahom kakaa najmenej 70% (percent), nižšiu hladinu cholesterolu, čo ukazuje, že vysoká hladina cholesterolu, nie je spôsobená konzumáciou potravín obsahujúcich tuky!

Samozrejme, že ľudia s metabolickým syndrómom by sa mali viac pohybovať a celkovo zdravo stravovať - možno by mohli byť dva až tri kúsky horkej čokolády denne ako doplnkové liečivo?