Huby ako zdroj bielkovín alebo zelenina?

Okrem známych nosičov bielkovín ktorými sú ryby, mäso, hydina, vajcia a mliečne výrobky, patria aj vegetariánske zdroje bielkovín ako sójové výrobky, strukoviny, klíčky, orechy, semená aj huby. V plánoch metabolic balance sa huby vyskytujú v zozname zeleniny ale nachádzame ich aj v zozname bielkovín. Huby však ešte rozdeľujeme  medzi zdrojom bielkoviny a zeleniny. Ku skupine bielkovín patria hliva ustricová a shiitake. Môžeme ich použiť čerstvé alebo sušené, pripravené vo woku alebo v pečené. Všetky ostatné druhy húb, ako sú šampiňóny, hlivou máčková, dubáky alebo kuriatka, patria ku zelenine a môžu byť kombinované s ďalšími druhmi bielkovín.

Vhodné recepty nájdete v oddelení receptov pod skupinou "Huby"